catre

  • 121sprint — SPRINT, sprinturi, s.n. Mărire a vitezei de către un concurent (de obicei în ultima fază a parcursului) la unele întreceri sportive. ♦ Categorie de probe sportive pe distanţă scurtă, caracterizată prin viteză foarte mare. – Din fr., engl. sprint …

    Dicționar Român

  • 122teatralism — TEATRALÍSM s.n. 1. Interpretare emfatică a unui rol (I 1). 2. Atitudine teatrală (2); teatralitate. ♦ Caracter teatral (2); teatralitate. 3. (med.) Tendinţă către manifestări emotive spectaculare. – Din fr. théâtralisme. Trimis de LauraGellner,… …

    Dicționar Român

  • 123trage — TRÁGE, trag, vb. III. I. 1. tranz. A face efortul de a mişca, de a deplasa ceva, apucându l pentru a l da la o parte sau pentru a l îndrepta spre un anumit punct. ♢ expr. A trage (pe cineva) de mânecă = a) a i face (cuiva) un semn, a i atrage… …

    Dicționar Român

  • 124tribut — TRIBÚT, tributuri, s.n. Obligaţie (în bani sau în bunuri) pe care o impunea o putere cuceritoare unui popor învins şi care se plătea la date fixe; bir (2). ♢ expr. A şi da (sau a şi aduce) tributul = a contribui la ceva. – Din fr. tribut, lat.… …

    Dicționar Român

  • 125unison — UNISÓN s.n. Executare de către un grup vocal sau instrumental a unei melodii la aceeaşi înălţime. ♦ fig. Acord deplin, comuniune de idei, de sentimente, de interese. – Din fr. unisson, lat. unisonus. Trimis de valeriu, 03.04.2003. Sursa: DEX 98  …

    Dicționar Român

  • 126virtute — VIRTÚTE, virtuţi, s.f. 1. Însuşire morală pozitivă a omului; însuşire de caracter care urmăreşte în mod constant idealul etic, binele; integritate morală. ♦ Înclinaţie statornică specială către un anumit fel de îndeletniciri sau acţiuni frumoase …

    Dicționar Român

  • 127ştafetă — ŞTAFÉTĂ, ştafete, s.f. 1. (înv.) Curier special care ducea scrisori sau mesaje urgente; ştafetar. 2. Scrisoare, mesaj urgent dus de un curier special: p. ext. veste, ştire. ♢ expr. fam. A umbla cu ştafeta sau a duce ştafeta = a purta vorba, a… …

    Dicționar Român

  • 128lecho — sustantivo masculino 1) formal cama*, camastro (despectivo), catre. Camastro es lecho pobre y sin aliño. Catre es cama ligera para una sola persona. 2) cauce, madre, álveo. Se trata de los de un río. 3) ciencias naturales …

    Diccionario de sinónimos y antónimos